Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Η πλειοψηφία νικά. Ενίοτε!

Αντιγράφω

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΜΠΟΓΛΟΥ

pathogeniesΣκάνδαλο χωρίς προηγούμενο συγκλονίζει τον χώρο της Δικαιοσύνης μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την επιλογή των 9 νέων αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου. 

Η κυβέρνηση, κάνοντας δεκτή την εισήγηση του Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, προχώρησε σε μια επιλογή που προκαλεί έντονες αντιδράσεις και θέτει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Το πιο σοκαριστικό στοιχείο της όλης υπόθεσης είναι η κατάφωρη αγνόηση της βούλησης των ίδιων των δικαστών του Αρείου Πάγου. 

Ο Αρεοπαγίτης Παναγιώτης Βενιζελέας, που κατέλαβε την πρώτη θέση με 53 ψήφους στην Ολομέλεια, μιλάμε για συντριπτική πλειοψηφία που αποτελεί σπάνιο φαινόμενο στην ιστορία του ανώτατου δικαστηρίου, παραλείφθηκε για τρίτη φορά από τον Φλωρίδη!

Ο κ. Βενιζελέας, γνωστός για την ακεραιότητα και την επαγγελματική του αρτιότητα, ιδιαίτερα στη διαχείριση της υπόθεσης των funds όπου ήταν επικεφαλής της μειοψηφίας που υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των δανειοληπτών, αποτελεί προφανώς “ανεπιθύμητο” πρόσωπο για την κυβέρνηση, όπως ορθότατα σημειώνει η Μαίρη Μπενέα στο https://www.ieidiseis.gr/

Εξίσου σοκαριστική είναι η παραγκώνιση του Αρεοπαγίτη Στέφανου Πανταζόπουλου, καθηγητή της Νομικής Σχολής, που κατέλαβε την τρίτη θέση με 48 ψήφους. 

Ο κ. Πανταζόπουλος, άνθρωπος με βαθιά ακαδημαϊκή κατάρτιση και αδιαμφισβήτητη νομική επάρκεια, παραλείφθηκε επίσης για τρίτη φορά, γεγονός που αποκαλύπτει μια προμελετημένη στρατηγική αποκλεισμού.

Ο έντιμος Αρεοπαγίτης Γεώργιος Παπαγεωργίου, δικαστής με αναγνωρισμένη επαγγελματική αξία, αποτελεί έναν ακόμη από τους «ενοχλητικούς» δικαστές που η κυβέρνηση επέλεξε να παραβλέψει. 

Η παραγκώνισή του, μαζί με την αγνόηση άλλων αξιόλογων συναδέλφων τους όπως ο Γεώργιος Σχοινοχωρίτης (46 ψήφους) και ο Σπυρίδων Κουτσοχρήστος (37 ψήφους), αποτελεί μια κατάφωρη προσβολή στην αρχή της αξιοκρατίας.
Αντίθετα, ο Φλωρίδης προτίμησε να επιλέξει δικαστές που προφανώς θεωρεί περισσότερο «διαχειρίσιμους». 

Στη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου συναντάμε τους: Αθανάσιο Θεοφάνη, Σταυρούλα Κουσουλού, Σωκράτη Πλαστήρα, Βαρβάρα Πάπαρη, Ελπίδα Σιμιτοπούλου, Αικατερίνη Χονδρορίζου και τον… Παναγιώτη Λυμπερόπουλο που ακόμα δεν έχει εξηγήσει πώς βρέθηκε με τον «εκβιαστή» Μαυρίκη στο γραφείο του στον Άρειο Πάγο.

Ενώ ορισμένοι από αυτούς, όπως η κ. Πλατιά (52 ψήφους), ο κ. Πλαστήρας (48 ψήφους) και η κ. Πάπαρη (34 ψήφους), είχαν λάβει σημαντικό αριθμό ψήφων, η επιλογή άλλων με χαμηλότερη αποδοχή από τους συναδέλφους τους αποκαλύπτει ότι χρησιμοποιήθηκαν «αδιαφανή», (για να το πούμε ευγενικά) κριτήρια.

Η στάση του Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη αποτελεί μια πρωτοφανή προσβολή στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. 

Ο νέος νόμος, που επέτρεψε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου να ψηφίσει όχι μόνο για πρόεδρο και Εισαγγελέα, αλλά και για τους νέους αντιπροέδρους, προφανώς εφαρμόστηκε μόνο τυπικά, αφού το Υπουργικό Συμβούλιο αγνόησε κατάφωρα τη βούληση των δικαστών.

Η επιλογή να παραλειφθούν για τρίτη φορά έντιμοι και αξιόλογοι δικαστές όπως οι Βενιζελέας, Πανταζόπουλος και Παπαγεωργίου, αποτελεί μήνυμα προς όλη τη δικαστική κοινότητα: όσοι δεν συμμορφώνονται με τις επιθυμίες της εκάστοτε κυβέρνησης, θα αντιμετωπίζουν συστηματικό αποκλεισμό.

Η σημερινή εξέλιξη στον Άρειο Πάγο αποτελεί μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της ελληνικής Δικαιοσύνης. 
Η συστηματική παραγκώνιση έντιμων δικαστών θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία του κράτους δικαίου.

Οι πολίτες δίκαια χάνουν την εμπιστοσύνη τους στον κορυφαίο θεσμό της δημοκρατίας, αναρωτώμενοι «πώς μπορεί να υπάρξει αξιόπιστη Δικαιοσύνη όταν η επιλογή των ηγετικών στελεχών της γίνεται με κριτήρια πολιτικής σκοπιμότητας και όχι αξιοκρατίας; Πώς μπορεί να εμπιστευθεί ο λαός έναν Άρειο Πάγο που στελεχώνεται με βάση την πολιτική “εύνοια” και όχι την επαγγελματική αρτιότητα»;

Η απάντηση είναι δεδομένη: Η Δικαιοσύνη υπό κηδεμονία δεν είναι Δικαιοσύνη. 
Είναι όργανο πολιτικής βούλησης που προσβάλλει τα θεμέλια της δημοκρατίας.

Πηγή:Iskra gr.

-Τετοια παρέμβαση του κράτους στη δικαιοσύνη από την εποχή του Κόλλια είχαμε να δούμε.
Η φωτογραφία έχει σημειολογία.
Οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ επι Σημίτη (ετοιμάζεται από Σεπτέμβρη και ο Λοβέρδος), είναι περισσότεροι στη κυβέρνηση απ' ό,τι οι νεοδημοκρατες.
Όσο ανέχονται οι ίδιοι οι δικαστές αυτή την χειραγώγηση και τον ευτελισμό του λειτουργήματος τους, δεν αλλάζει τίποτα.
Ένα κράτος οπερέτα...που ξηλώνεται κάθε στιγμή.
Αιδώς Αργείοι...

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

Ενώ η κοινή γνώμη ασχολείται (δικαίως) με την ακρίβεια, τον ΟΠΕΚΕΠΕ, το μεταναστευτικό κ.λπ., κάτω από τη μύτη της συμβαίνουν πραγματάκια…

Πέρσι ο εικονιζόμενος νομοθέτησε με τυμπανοκρουσίες τη «συμμετοχή των δικαστών στην εκλογή της ηγεσίας τους». Εννοούσε τοὺς αρεοπαγίτες μόνο, όχι τους υπόλοιπους που είναι πολλοί και απρόβλεπτοι. Τέλος πάντων. 

Φέτος, που οι αρεοπαγίτες δεν ψήφισαν αυτούς που ήθελε, τους αγνόησε. Για Πρόεδρο διάλεξε την … έκτη σε ψήφους. Ανάμεσα σε αυτούς τους 5 που την πέρασαν στην ψηφοφορία για την Προεδρία ήταν ένα διαμάντι της Δικαιοσύνης και Καθηγητής της Νομικής Σχολής, ο κ. Σπυρίδων - Στέφανος Πανταζόπουλος. Αυτόν δεν τον επέλεξε ούτε για μια από τις … 9 θέσεις Αντιπροέδρων!!! Τον παραλείπουν για 3η φορά!

Όσο για τον εξαιρετικό δικαστή κ. Παναγιώτη Βενιζελέα που έλαβε 27 ψήφους για Πρόεδρος; Ούτε αυτός έκανε για …Αντιπρόεδρος. Και αυτός παραλείφθηκε για 3η φορά. Το αμάρτημα του: ήταν ένας από τους 9 δικαστές που μειοψήφησαν στην απόφαση 1/2023 της Ολομέλειας που δικαίωσε τους servicers των κόκκινων δανείων (funds). Καλά να πάθει…
Αν τα πράγματα δεν αλλάξουν ριζικά στη Δικαιοσύνη και δεν την απαλλάξουμε από τον θανάσιμο εναγκαλισμό της Κυβέρνησης, η χώρα μας θα συνεχίσει να αργοσβήνει. Η Αναθεώρηση του Συντάγματος είναι η τελευταία ευκαιρία αν θέλουμε να αποτρέψουμε τον επόμενο να κάνει τα ίδια με τους προηγούμενους. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ανατροπή συσχετισμών στη Βουλή.

Σώτος